Odwiedza nas 38 gości oraz 0 użytkowników.

Klasa IV c w "Olejarni Zagłoba"

14 czerwca 2019 r. wybraliśmy się do olejarni w Mikułowicach. Była to realizacja jednego z założeń zawartych w programie innowacji pedagogicznej „W starej aptece”.

 

Gdy dotarliśmy na miejsce pan Adam Roszkowski już na nas czekał. Zaczęliśmy od pieczenia kiełbasek na ognisku. Posileni, udaliśmy się do olejarni. Na początku poznaliśmy nasiona, z których otrzymuje się olej. Były to rzepak, len, mak, konopie, słonecznik, czarny sezam, orzech włoski, czarnuszka, pestki dyni, wiesiołek, ostropest. Pan Adam wytłumaczył nam co należy zrobić, aby otrzymać z nasion olej. Gospodarz rozpalił ogień i kręciliśmy „bęben”, aby go ogrzać. Następnie podeszliśmy do „wielkiego tłoka”, który wprawialiśmy w ruch wszyscy, bo chcieliśmy jak najszybciej i jak najwięcej wycisnąć z nasion oleju. Otrzymany olej smakowaliśmy z chlebem. Uwierzcie – palce lizać. Przyznać należy, że kiedy kosztowaliśmy różnych smaków oleju, trudno nam było stwierdzić, który jest najlepszy, bo wszystkie były pyszne.

Bardzo dziękujemy panu Adamowi Roszkowskiemu za umożliwienie nam poznania sposobu wytwarzania oleju metodą tradycyjną i podzielenie się z nami rozległą wiedzą na ten temat.

Halina Mazur

Przejdź do góry
Our website is protected by DMC Firewall!