Odwiedza nas 28 gości oraz 0 użytkowników.

Jesień to szczególny okres, kiedy w zaciszu domowych pieleszy delektujemy się zbiorami z sadów i ogrodów. Wśród tych skarbów minionego lata poczytne miejsce zajmują orzechy. Zasłużone to miejsce, biorąc pod uwagę jakie ma zbawienne, zdrowotne skutki dla naszego organizmu. Orzechy włoskie mogą z powodzeniem zastąpić w diecie ryby. Jedne i drugie zawierają bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Orzechy laskowe wyróżniają się sporą zawartością witaminy E, czyli "witaminy młodości i płodności". Owoce leszczyny wspomogą także walkę ze zbędnym tłuszczykiem, zwłaszcza z tzw. oponką.

W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potas, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu – pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Natomiast z liści i kory leszczyny przyrządza się odwar do stosowania zewnętrznego, który w medycynie ludowej jest uznawany za lekarstwo na żylaki.

Biorąc pod uwagę dobroczynne właściwości orzechów 22 listopada 2019 r. w Izbie Regionalnej w Wełczu odbyły się warsztaty dla nauczycieli Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 w Busku-Zdroju. Motywem przewodnim były… orzechy. Organizatorki warsztatów przygotowały regionalne potrawy, które zawierają te owoce. Na stole pojawiły się różnokolorowe sałatki, paluszki, kotleciki i oczywiście wyśmienite orzechowe ciasta. Był to świetna okazja do zaprezentowania prostej kuchni opartej na darach natury. Dania, przygotowane z naturalnych produktów, były nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

orzechy2019_1.jpg - 91.34 KB

Po uczcie dla podniebienia, odbyły się warsztaty artystyczne. Panie miały okazję własnoręcznie wykonać piękne korale. Posłużyły do tego orzechy włoskie i wielobarwne, tkaninowe tulejki oraz podstawowe umiejętności w zakresie posługiwania się nitką i igłą. Po kilkudziesięciu minutach szyje każdej z pań zdobiły oryginalne korale.

orzechy2019_2.jpg - 97.92 KB

orzechy2019_3.jpg - 68.98 KB

Organizatorki

PS. Ze względu na wysokokaloryczność orzechów (100 g to 645 kcal) należy z umiarem stosować je w kuchni, ale bez ograniczeń w rękodzielnictwie.

Przejdź do góry
Our website is protected by DMC Firewall!